Blog

Blog

Domov /

Blog

Fotovoltika: Oplatí sa a Kedy?

V posledných rokoch sa fotovoltika stáva stále populárnejšou voľbou pre domácnosti aj firmy, ktoré hľadajú spôsob, ako znížiť svoje náklady na energiu a prispieť k ochrane životného prostredia. V tomto článku sa pozrieme na to, či sa fotovoltika skutočne oplatí, aká je jej návratnosť a kedy je ideálne investovať do tejto technológie.

Prečo zvážiť fotovoltiku?

  1. Úspora nákladov: Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia rozhodujú pre fotovoltiku, je úspora na nákladoch za elektrickú energiu. Po počiatočnej investícii do systému môžete výrazne znížiť svoje mesačné účty za elektrinu.
  2. Energetická nezávislosť: Vďaka fotovoltike môžete byť menej závislí na distribučnej sieti a menej zraniteľní voči výpadkom elektriny a rastúcim cenám energie.
  3. Ekologický prínos: Fotovoltika je čistý zdroj energie, ktorý neprodukuje emisie skleníkových plynov, čím prispieva k znižovaniu vášho uhlíkového odtlačku a k ochrane životného prostredia.

Návratnosť investície do fotovoltiky

Návratnosť investície do fotovoltiky závisí od viacerých faktorov, vrátane nákladov na inštaláciu, množstva vyrobenej energie a úspor na nákladoch za elektrinu. V priemere sa návratnosť fotovoltického systému pohybuje medzi 7 až 12 rokmi, avšak tento čas sa môže líšiť v závislosti od konkrétnych podmienok.

  1. Počiatočné náklady: Cena fotovoltických systémov závisí od ich veľkosti a kapacity. Pre domácnosti sa náklady zvyčajne pohybujú od 5 000 do 15 000 eur, zatiaľ čo pre firmy môžu byť náklady vyššie, v závislosti od veľkosti a energetických potrieb.
  2. Úspory na nákladoch za elektrinu: V závislosti od veľkosti systému a množstva vyrobenej energie môžete očakávať ročné úspory v stovkách až tisícoch eur. Pre domácnosti sa ročné úspory zvyčajne pohybujú medzi 200 a 1 000 eurami, zatiaľ čo
    pre firmy môžu byť tieto úspory oveľa výraznejšie.
  3. Dotácie a stimuly: Prostredníctvom nového národného projektu Zelená domácnostiam môžu domácnosti získať príspevok na inštaláciu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Inštalácie je možné realizovať od 30.10.2023. Vydávanie a preplácanie poukážok z nového projektu sa začne  v termínoch, ktoré budú uvedené v osobitných podmienkach podpory. Viac informácií nájdete na našom blogu v článku Zelená domácnostiam.

Oplatí sa fotovoltika domácnostiam?

Pre domácnosti je fotovoltika skvelou voľbou, najmä ak máte dostatok slnečného svetla a
vhodný priestor na inštaláciu panelov. Okrem finančných úspor prináša aj výhody ako
energetická nezávislosť a zlepšenie environmentálnej udržateľnosti. Pre domácnosti, ktoré

plánujú zostať v svojom dome dlhodobo, je fotovoltika výhodnou investíciou s dlhodobým
prínosom.

Oplatí sa fotovoltika firmám?

Pre firmy môže byť fotovoltika ešte atraktívnejšia, pretože často majú vyššiu spotrebu
energie a môžu tak dosiahnuť väčšie úspory. Okrem toho môžu firmy využiť fotovoltiku ako
súčasť svojho environmentálneho a spoločenského zodpovedného prístupu, čo môže
zlepšiť ich imidž a prilákať ekologicky zameraných zákazníkov. V závislosti od veľkosti a
energetických potrieb firmy sa návratnosť investície do fotovoltiky môže pohybovať medzi
5 a 10 rokmi.

Kedy investovať do fotovoltiky?

  • Pri vhodných podmienkach: Ak máte dostatok slnečného svetla a vhodný priestor na inštaláciu panelov, fotovoltika sa vám určite oplatí.
  • Pri vysokých cenách elektriny: Ak sú ceny elektriny vo vašej oblasti vysoké, návratnosť investície bude rýchlejšia.
  • Pri dlhodobom pláne: Fotovoltika je dlhodobá investícia. Ak plánujete zostať v svojom dome alebo prevádzkovať firmu na jednom mieste dlhodobo, investícia do fotovoltiky bude výhodnejšia.


Fotovoltika je výhodná investícia pre domácnosti aj firmy, ktorá prináša finančné úspory, energetickú nezávislosť a ekologické prínosy. Návratnosť investície sa líši podľa konkrétnych podmienok, ale pri vhodných podmienkach a dlhodobom pláne môže byť veľmi atraktívna. Ak máte záujem o podrobnejšie informácie alebo chcete zistiť, ako by mohla fotovoltika fungovať pre vás, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pomôžeme nájsť najlepšie riešenie pre vaše potreby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

O nás

Vítame Vás v BBC Systém s.r.o. Ponúkame spoľahlivé elektroinštalácie a moderné technologické riešenia pre našich klientov.

Kontakt

Máte záujem o riešenie?

Zavolajte nám : +421 948 151 151

Počas pracovných hodín sme k dispozícii na zodpovedanie vašich otázok. Sme pripravení Vám pomôcť.

Copyright © 2024. Všetky práva vyhradené.