Blog

Blog

Domov /

Blog

Úvod do Fotovoltiky: Všetko, Čo Potrebujete Vedieť

Čo je fotovoltika?

Fotovoltika je technológia, ktorá umožňuje premieňať slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Tento proces prebieha pomocou fotovoltických článkov, ktoré sú základným stavebným kameňom fotovoltických panelov. Fotovoltické články sú vyrobené z polovodičových materiálov, najčastejšie z kremíka, ktoré absorbujú slnečné svetlo a vytvárajú elektrický prúd.

Čo je fotovoltika?

Fungovanie fotovoltického systému je založené na fotoelektrickom jave. Keď slnečné svetlo dopadne na fotovoltický článok, fotóny (častice svetla) uvoľňujú elektróny z atómov polovodiča. Tento pohyb elektrónov vytvára elektrický prúd, ktorý môžeme využiť na napájanie domácnosti alebo firmy.

Fotovoltický systém sa skladá z niekoľkých hlavných komponentov:

  1. Fotovoltické panely: Zoskupenie fotovoltických článkov, ktoré zachytávajú slnečné svetlo a premieňajú ho na elektrickú energiu.
  2. Invertor: Zariadenie, ktoré premieňa jednosmerný prúd (DC) produkovaný panelmi na striedavý prúd (AC), ktorý je bežne používaný v domácnostiach.
  3. Batérie (voliteľné): Akumulátory, ktoré uchovávajú prebytočnú energiu na neskoršie použitie, čím zvyšujú nezávislosť od distribučnej siete.
  4. Montážny systém: Konštrukcia, ktorá drží panely na streche alebo na zemi.
  5. Regulátory a ochranné prvky: Zariadenia, ktoré zabezpečujú bezpečný a efektívny chod systému.

Druhy fotovoltických systémov

Existuje niekoľko typov fotovoltických systémov, ktoré sa líšia podľa svojho využitia a technológie:

  1. On-grid systémy: Sú pripojené na distribučnú sieť. Prebytočná energia, ktorú systém vyprodukuje, sa dodáva do siete a v prípade nedostatku energie sa odtiaľ aj odoberá. Tento typ systému je vhodný pre oblasti s spoľahlivou distribučnou sieťou.
  2. Off-grid systémy: Fungujú nezávisle od distribučnej siete a sú ideálne pre odľahlé lokality bez prístupu k verejnej sieti. V týchto systémoch sa energia ukladá do batérií, čo umožňuje jej použitie aj v noci alebo počas zamračených dní.
  3. Hybridné systémy: Kombinujú výhody on-grid a off-grid systémov. Sú pripojené na distribučnú sieť, ale zároveň majú aj batérie na uchovávanie energie. Tieto systémy poskytujú väčšiu flexibilitu a nezávislosť.

Výhody fotovoltiky

Fotovoltika prináša množstvo výhod:

  • Ekologickosť: Využívanie slnečnej energie pomáha znižovať emisie skleníkových plynov a chrániť životné prostredie.
  • Úspory na energiách: Inštalácia fotovoltického systému môže významne znížiť vaše náklady na elektrinu.
  • Energetická nezávislosť: S fotovoltikou môžete byť menej závislí na distribučnej sieti a vyhnúť sa výpadkom elektriny.
  • Dlhá životnosť a nízka údržba: Fotovoltické panely majú dlhú životnosť (25-30 rokov) a vyžadujú minimálnu údržbu.

Fotovoltika je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako využívať obnoviteľnú energiu a prispievať k udržateľnej budúcnosti. Ak máte záujem o inštaláciu fotovoltického systému
alebo potrebujete viac informácií, neváhajte nás kontaktovať. Sme tu, aby sme vám pomohli využiť slnečnú energiu naplno!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

O nás

Vítame Vás v BBC Systém s.r.o. Ponúkame spoľahlivé elektroinštalácie a moderné technologické riešenia pre našich klientov.

Kontakt

Máte záujem o riešenie?

Zavolajte nám : +421 948 151 151

Počas pracovných hodín sme k dispozícii na zodpovedanie vašich otázok. Sme pripravení Vám pomôcť.

Copyright © 2024. Všetky práva vyhradené.